NATIONENS ØJE

Cannabis til ældre giver færre overgreb

Mange ansatte i hjemmeplejen modtager tilbud om "en hurtig omgang" eller klap på endeballerne fra alkoholpåvirkede ældre. Men en forsøgsordning med hashrygning har lagt ro på gemytterne

Efter mange fejlslagne tiltag for at forhindre tilnærmelser fra berusede ældre, har en ny forsøgsordning hos hjemmeplejen i Furesø Kommune vendt udviklingen. I stedet for at forhindre de ældre i at drikke alkohol, har plejeren et alternativ med i tasken: Cannabis.

"Mange var først lidt skeptiske", udtaler social- og sundhedsassistent Bodil Eriksen. "Men de kommer hurtigt til at hygge sig med det. Jeg tror det minder dem om dengang hvor mange brugte rulletobak."

Hvor flere ældre tidligere væltede rundt blandt tomme ølflasker, så møder plejepersonalet de selvsamme ældre siddende roligt i skrædderstilling i sofaen og fordybe sig i eksistentielle overvejelser. "En herre i udkanten af kommunen mener eksempelvis at have fundet en direkte forbindelse mellem evolutionsteorien og sit kaffestel", fortæller Bodil Eriksen.

Faktisk er de hashrygende ældre blevet populære blandt plejerne. "Mange af de andre gamle vrøvler løs om børnebørn og fjernbetjeninger de ikke kan finde ud af. Hr. Poulsen, som jeg var hos i formiddags, fortalte i stedet om en regnbuefarvet drage, der bor i hans kælder og dagligt flyver ham rundt over Værløse midtby."

Hvor plejerne tidligere skulle trækkes med at opvarme ildelugtende retter, såsom gule ærter, så foretrækker mange ældre nu at få bragt en stor pepperoni-pizza med en bakke pommes frites som tilbehør. Lækre sager der også kan være fristende for Bodil og hendes kollegaer. "Vi må jo nok indrømme, at den passive rygning kan give både smil på læben og lyst til et enkelt pizzaslice i ny og næ."

Også musikken i de gamles hjem er blevet anderledes. Tidligere var dansktop det store hit, men nu fyldes stuerne med toner fra The Who og Bob Marley. "Men også Dr. Dre", tilføjer Bodil med et smil, "Også en pæn portion Dr. Dre".

(FOTO: POLFOTO.DK/PHOTOALTO/KATARINA SUNDELIN)

KOMMENTARER

Mere top underholdning på helt normalt