NATIONENS ØJE

Omtalt Stasi-spion er Kim Larsen

Personen, vi i Danmark kender som: "Lune Larsen", var i Østtyskland kendt af alle som: "Store Mund"

Kim Larsen er om noget indbegrebet af dansk kultur. Vi kalder ham ligefrem vores "Nationalskjald", men i virkeligheden er han spion, i det tidligere Østtysklands tjeneste. Det mener i hvert fald koldkrigsforsker Thomas Wegener Friis.

"I følge de myter alle danske børn lærer i skolen, kommer Kim Melius Larsen til verden på 5. sal, som søn af en tosset far og en normal mor. Mere plausibelt er det dog, at 'Kim Larsen', eller skulle jeg sige: Agent Piotr Grünenwald, er født i Rostock og specialtrænet i en underjordisk militærlejr", forklarer Friis mens han overvejer, hvad han skal stille op med sin overraskende viden.

"Det er jo en uhyre interessant historie, det her. For at have et alibi overfor de danske myndigheder, klæder han sig ud som en dagdriver og danner et 'Rockband' ved navn Gasolin' i 1969. Skæbnen vil dog, at bandet bliver mere populært, end både Grünenwald og Stasi umiddelbart forestillede sig", siger Friis, mens han bladrer i sine papirer.

Det er tydeligt, at mange af 'Larsens' sangtekster er kodede oplysninger, til fjenden i øst. Friis nævner eksempelvis et helt nummer dedikeret til Østre Gasværk. "Her fortæller Grünenwald sine allierede, at et godt bombemål ville være et gasværk, forholdsvis centralt placeret i København."

At 'Larsen' har været dygtig, vidner det omfattende materiale om. En plade med titlen 231045-0637, der angiveligt skulle være 'Larsens' personnummer, er i virkeligheden en af forsvarets koder til missilaffyring, men den landsskadelige virksomhed er især tydeligt i forbindelse med et populært nummer, hvor han gentagne gange afslører navnet på et dansk hospitalsskib, der gjorde aktiv tjeneste i forbindelse med Korea-krigen.

Opdateres løbende.

KOMMENTARER

Mere top underholdning på helt normalt