NATIONENS ØJE

Pædagoger: Vi tilbyder børnene plads til fordybelse

Kritiserede vuggestue-pædagoger afviser at være dovne. "Vi tilbyder børnene et enormt frirum, hvor de kan slappe af med sig selv og deres tanker"

Selvom stemningen er hektisk på vuggestuen Sommerhatten i Bagsværd, formår pædagogerne at holde et køligt overblik over situationen. En egenskab de ansatte roser sig selv for, mens de med kyndig hånd sætter medhjælperen til at sætte ny kaffe over og overvåge institutionens børn, i nævnte rækkefølge.

Der er generel enighed om, at forskeren Ole Henrik Hansens chokerende Ph.d. afhandling om faggruppens arbejdsvægring, er baseret på manglende indsigt i det pædagogiske tankesæt.

Som Jette udtrykker det: "Vi kan enten overvåge børnene konstant, korrigere deres adfærd og pådutte dem faste mønstre og autoritært dikterede aktiviteter, eller vi kan gøre som vi gør i Danmark: Lade dem tænke selv og vokse op og blive borgere på deres måde".

Janus følger op: "Hvornår skal de her børn nogensinde få lov til at fordybe sig, hvis vi ikke tilbyder dem muligheden? Når de er sammen med forældrene skal de partout 'være på' hele tiden og leve op til lægfolks forestilling om, hvad der 'er godt for dem'. Hvem siger, at det ikke er godt for et barn at drage egne erfaringer? At lære, at man ikke skal spise rådne æbler, fordi det smager skidt eller lære, at livet nu engang bare er kedeligt, hvis man ikke har en iPad", causerer pædagogen.

Der er nu opstået en flaskehals på institutionen, da medhjælperen har travlt med børnene, samtidig med at der skal brygges ny kaffe. Til ære for pressen arbejder pædagogerne nu sammen som et team, der sammen finder ud af, at sætte ny kaffe over. Imens åbner Jonna et helt nyt aspekt af debatten, der har irriteret hende:

"Andre akademikere anklages ikke for at være teoretikere. Man har aldrig hørt folk klandre Sartre for, ikke selv at have trykt og distribueret sine bøger, ligesom Anders Fogh jo også sagtens kan være chef for NATO, uden selv at rende rundt med et gevær ved fronten".

En situation pædagogerne bliver enige om er at foretrække, fremfor at skifte ble på andre folks børn.

KOMMENTARER

Mere top underholdning på helt normalt