NATIONENS ØJE

Dansk Sprognævn anerkender McDonald's stavefejl som nyt ord

"Jeg er også ked af det, men stavefejlen er trykt over 200.000 gange, hvilket objektivt betragtet gør det til et nyt ord på dansk", beklager Sprognævnets direktør, Sabine Kirchmeier-Andersen

Egentlig var det bare en sløset stavefejl i forbindelse med en konkurrence på en McDonald's bakkeserviet, trykt i 200-300.000 eksemplarer, men nu er det blevet et nyt ord på dansk.

Ordet "Rapporter" har godt nok eksisteret længe, men ikke i betydningen: "Reporter", som var ordet McDonald's ledte efter, i forbindelse med sætningen: "Har dit barn en lille rapporter gemt i maven?", samt overskriften "Junior-rapporter til OL".

Så kunne man nøjes med at grine af fejlen og lade det passere, men så nemt er det desværre ikke, forklarer Dansk Sprognævn.

"Nej, ikke når fejlen figurerer to gange på en skrivelse, der er mangfoldiggjort i den størrelsesorden. Vi taler om potentielt 600.000 eksponeringer, måske mere, hvis flere folk kigger med på samme bakkeserviet. Der er ikke noget at gøre. Det er et nyt ord nu", forklarer Sabine Kirchmeier-Andersen fra Sprognævnet.

Hun henviser til Kulturministeriets Lov om Dansk Sprognævn, hvor det af §1 fremgår at:

"Dansk Sprognævn har til opgave at følge det danske sprogs udvikling, at give råd og oplysninger om det danske sprog og at fastlægge den danske retskrivning."

og i Stk. 2.1. tydeliggøres:

"Indsamle nye ord, ordforbindelser og ordanvendelser, herunder forkortelser."

"Så sådan er det. Nu må vi så bare se, om ordet vinder samme indpas som kussomat og sædcellecykel", ler Kirchmeier-Andersen afvæbnende.

KOMMENTARER

Mere top underholdning på helt normalt