NATIONENS ØJE

Mads Mikkelsen vinder Nobelpris i fysik

Mads Mikkelsen tog direkte fra Cannes-festivalen til Sverige for at tage imod en Nobelpris. Prisen blev hasteuddelt et halvt år før tid, og ærer skuespillerens samlede karrierebane, der "trodser alle fysikkens love"

Mads Mikkelsens internationale succes vil ingen ende tage, efter at hans rolle i Thomas Vinterbergs "Jagten" indbragte ham en pris i Cannes. Nu hædrer Nobel-komitéen den kantede, charmerende dansker, der kvitterede for nyheden ved at smile karakteristisk skævt og derved skubbe sine kindben ud.

"Vi ønsker at anerkende, hvor stort det er som dansk skuespiller at slå igennem i udlandet, men da der jo ikke findes en Nobelpris for skuespil, har vi valgt at give ham den i fysik. Det er ligesom den mest prestigefyldte.", siger komitéens formand Ingemar Lundström, der ikke tøver med at kalde Mads Mikkelsen "en mere betydningsfuld dansker end Niels Bohr."

Selvom Nobelprisen altså skyldes Mads Mikkelsens skuespil, så har charmetrolden faktisk i årevis bijobbet som forsker i partikellaboratoriet CERN i Geneve. Her er man glade for den kendte, danske kollegas succes. "Det er utroligt, at Mads har tid til både film og Star Tour-reklamer samtidig med, at han er tæt på at knække universets gåde her.", siger forskningschef Ernst Müller.

Mikkelsen er generelt vellidt blandt forskerkollegaerne. "Det er ikke så tit vi har folk med Mads' udseende blandt os fysikere. Jamen, det vaskebræt dér, det er jo udtryk for en naturens skønhed, som ikke engang kvanteteorien kan forklare.", forklarer Müller.

KOMMENTARER

Mere top underholdning på helt normalt