NATIONENS ØJE

Kinas præsident raser over gule LEGO-mænd

Præsident Hu Jintao aflyser nu alt samarbejde med Danmark, efter at have set LEGOs bud på Beijing

En fremvisning af Danmarks mest kendte produkt endte som en fiasko her til eftermiddag. For at Hu Jintao skulle føle sig hjemme, havde regeringen engageret det stolte danske legetøjsfirma LEGO til at bygge en model af Kinas hovedstad Beijing.

Men da Hu Jintao så de små legetøjsfigurers hudfarve, fortolkede han det som et eksempel på forældede race-stereotyper og stormede ud.

Helle Thorning-Schmidt undskyldte straks. "Vi danskere ved slet ikke nok om Kina til at have fordomme.", påpegede hun. "Nu overvejer vi jo, om den planlagte kung fu-træning med danske erhvervsfolk er upassende. Muligvis beholder vi kun drageoptoget, fyrværkeriet og the-ceremonien i programmet. Eller vent, er det Japan, det med the?"

Statsministeren beordrede herefter flere hundrede særindkøbte mekaniske lykke-katte til at vinke ekstra voldsomt i håb om at mildne Hu Jintaos vrede.

LEGO havde udover hudfarve-brøleren heller ikke gjort det nemt for sig selv. LEGO-Beijing havde en uproportionelt stor mængde politistationer, og henrettelses-pelotoner med ekstra geværer taget fra pirat-æskerne, stod på alle gadehjørner. Samtidig foregik små torturscener, hvor systemkritikeres ben og overkroppe blev skilt fra hinanden på den mest brutale måde.

KOMMENTARER

Mere top underholdning på helt normalt