NATIONENS ØJE

Aarhus-bar nægter racisme: "Vi dømmer kun gæster efter deres kranieform"

Ejeren af det aarhusianske in-sted 'Kurts Mor' afviser blankt at have afvist gæster på grund af hudfarve. Diskriminationen har derimod taget udspring i det videnskabeligt funderede frenologi

Betty, der bestyrer det hyggelige udskænkningssted på Fredens Torv i 'Smilets By', ryster på hovedet af politianmeldelsen for racisme, fordi hun angiveligt har afvist gæster med mørk hudfarve ved indgangen.

"Det er så fjernt fra alt hvad jeg står for", siger hun harmdirrende, mens hun forklarer hvordan adgangskriterierne på stedet fungerer.

"Se her", siger hun og fremviser en gulnet planche, forestillende et menneskekranie, hvorpå menneskehjernens forskellige lystcentre, drifter og karaktertræk er indtegnet.

"Det er altså videnskab, det her", forklarer hun. "Det er en mand der hedder Franz Joseph Gall, der har dokumenteret de her ting og han var læge og alt muligt - så han ved nok lidt mere om det, end tilfældige bladsmørere gør, ikke?".

"Hudfarve er et upræcist parameter", mener Betty. "Der kan sagtens være hvide mennesker vi ikke vil have ind. Der findes jo utroligt mange albinoer i Afrika - og så på den anden side er der jo masser af mennesker med mørk hudfarve, vi gerne vil have ind. For eksempel et polterabend-selskab, der har malet sig mørke i ansigtet med korkpropper og slår på medbragte trommer med dyreknogler". Hun ler, mens hun forestiller sig det lystige selskab. Herefter hoster hun længe.

"Vi er jo bare ikke interesseret i at få gæster ind, der stjæler andre folks dankort, fordi deres kranier siger at de skal gøre det. Det ville da være dumt. Se der går én", siger hun og peger på en tilfældigt forbipasserende mand af anden etnisk herkomst end dansk.

Hun fornemmer endnu engang en dårlig stemning og råber: "Det står lige her på planchen! Hvad er det I ikke forstår? Jeg peger ikke på manden på grund af hans hudfarve! Det er kraniet! Kraniet! Så kig dog".

KOMMENTARER

Mere top underholdning på helt normalt