NATIONENS ØJE

Stampe har anmeldt Matador til politiet

"Serien byder på et fuldkomment fravær af andre menneskeracer end den ariske", mener Zenia Stampe, der heller ikke er tilfreds med at overvægtig person blot kaldes 'Fede'

Ikke kun i Sverige bølger debatten om de såkaldt 'afrofobiske' Tintin-tegneseriehæfter og deres berettigelse på offentlige biblioteker, hvor børn gratis kan læse dem og blive indoktrinerede.

Radikales Zenia Stampe valgte nemlig tidligere i dag at politianmelde Lise Nørgaards kanoniserede tv-serie 'Matador' til politiet, for 'sit grove og unuancerede menneskesyn, med ensidigt fokus på hvide nordeuropæere', som hun forklarede det.

"Jeg kan leve med at helten er en ekstrem kapitalist. Det må gå ind under Lise Nørgaards grundlovssikrede ytringsfrihed og jeg krydser bare fingre for, at han hen i mod slutningen indser at penge ikke er alt", forklarer Stampe, mens hun klargør sin mappe med anklagepunkter.

"Der er ikke én person af anden etnicitet med i serien. Det nærmeste vi kommer det er vel Lille Palle og han er ikke engang krediteret. Derudover har jeg bemærket, at en overvægtig karakter i serien helt konsekvent omtales som 'Fede'. Det er ikke videre motiverende for en BMI-udfordret persons selvtillid. Den tyske besættelsesmagt fremstilles som direkte ondsindet og endelig mener jeg at 'Det Grå Guld' personificeret i Fru Møhge latterliggøres og bruges som komisk virkemiddel", opremser Stampe og gør opmærksom på, at hun ikke har set hele serien, men at det ikke ville undre hende hvis stereotypiske forestillinger om homoseksualitet også vil blive et tema.

Lise Nørgaard har overraskende valgt at søge dialog med Stampe omkring mindre ændringer af serien. Blandt andet vil navnet 'Fede' konsekvent blive erstattet af det mere inkluderende 'Hotte', ligesom Kristen Skjern ved hjælp af kompliceret postproduktion vil blive erstattet af smukke Saseline Sørensen.

KOMMENTARER

Mere top underholdning på helt normalt