NATIONENS ØJE

Saudi-Arabere fjerner Marie Krøyer fra berømt skagensmaleri

Ikke kun svenske Ikea er ramt af mystisk censur af kvinder i ørkenlandets kataloger. Således er også Marie Krøyer forsvundet fra P.S. Krøyers kendte maleri "Måneskinsaften på Skagen Strand"

I Peder Severin Krøyers ikoniske skagensmaleri fra 1899 skildres maleren selv og hans hustru, Marie Krøyer, der promenerer på stranden, mens solen går ned over Vesterhavet. Sådan er det normalt, i hvert fald, men på eksemplaret i Riyadh Kunstmuseums permanente samling, er Marie Krøyer ganske enkelt blevet redigeret ud af billedet.

"Ja, det er bedst sådan, ikke?", spørger museumsinspektør, Abdol al-Hussein. "Vi følte at kvinden ødelagde billedet fuldstændigt med sin passivt-aggressive opfordring til at give sig hen til liderlighed. Det var umuligt at sætte pris på P.S. Krøyers ultrarealistiske impression af vandets reflekterende plasticitet, midt i et fastfrosset 'snapshot' af et ferieminde fra en anden tid, når hende skøgen bare stod i midten og gjorde sig til med sin krop, der bare skreg: 'Tag mig. Riv mig ud i vandet og forgrib dig på mig, frække dreng'", forklarer al-Hussein og fortæller stolt, at det faktisk er P.S. Krøyer selv, der har stået for forbedringen.

Da vi forklarer ham, at Krøyer døde i 1909, svarer al-Hussein: "Fair nok. Jeg havde også på fornemmeren, at vi blev fuppet. Manden, der påstod at han var P.S. Krøyer lignede ærligt talt også mere Remee".

KOMMENTARER

Mere top underholdning på helt normalt