You are currently viewing Gør klar til fødselsdag med kanel

Gør klar til fødselsdag med kanel

Hvad gør du, når din bedste kammerat fylder 25 år lige om snart? Eller det kunne også være din søn eller datter? Så fylder man selvfølgelig op med kanel derhjemme. Det er en tradition i Danmark, at alle ugifte, der fylder 25 år, skal gøres til enten kanelsvende eller kanelmøer. Og du kan gøre dit for at holde traditionen i live. Læs med her og gør klar til halvrund fødselsdag på bedste vis. 

I mange år har det været tradition i Danmark, når ugifte, unge mænd og kvinder fylder 25 år – så skal der kanel på bordet. Måske har du selv været igennem dette skægge og spøjse ritual, eller måske har du kun hørt om det. Ude i byen sker det da også, at du kan finde kanelpletter rundt omkring, der vidner om, at traditionen lever i bedste velgående.  

Du kan selv være med til at holde denne fornemme tradition i live. Hvis du mangler kanel til 25 års fødselsdag, så kan du bestille det i poser. I mange år var det dyrt at købe kanel i de mængder til en ordentlig pris, men nogle unge gutter har gjort det muligt for dig at få al den kanel, du skal bruge til en billig pris. Med kanel i de mængder, du kan få her, er der ingen, der slipper udenom.  

Traditionerne lever i bedste velgående 

Denne lidt spøjse tradition med kanel på sin 25-års fødselsdag, er opstået ud af, at dem, der fylder 30 år og stadig er ugift, får peber. De kaldes pebersvende og pebermøer. Kaneltraditionen formodes at være af nyere dato, og der er rigtig mange unge danskere, der gør, hvad de kan for at holde kanelfanen højt. 

Således finder du særligt i Jylland en tradition for at spænde de unge mennesker fast til en lygtepæl eller et træ og så overdænge dem med kanel. Dette kan virke uskadeligt og sjovt ved første øjekast, mens husk at give “ofrene” en støvmaske og eventuelt beskyttelsesbriller på. Kanel kan være rigtig ubehageligt, når det først trænger ind alle de forkerte steder, så sørg for at prioritere sikkerheden. 

Ellers kan du gøre det på din helt egen måde. Om du vil bage kanelkage eller kaste med kanelen som et led i fødselsdagsfejringen er helt op til dig selv. Det er dog helt sikkert, at du skal fylde kaneldepoterne op, så du ikke risikere at løbe tør på denne særlige dag.