You are currently viewing Huller i tænderne – Sådan undgår man effektivt huller i tænderne

Huller i tænderne – Sådan undgår man effektivt huller i tænderne

Huller i tænderne er et af de mest udbredte problemer med tænderne. Huller opstår, når bakterier i munden omdanner sukker til syre, som påvirker emaljen på tænderne. Huller kan være smertefulde og kan forårsage mere alvorlige problemer såsom rodbehandling hvis ikke de behandles rettidigt. Heldigvis er der en række effektive måder at forebygge huller i tænderne på, og vi har valgt at fremhæve de 10 mest effektive råd mod huller i tænderne.

Rådene er opsummeret på baggrund af den officielle beskrivelse af caries (huller i tænderne, i daglig tale) og er de 10 mest effektive pointer fra artiklen på sundhed.dk. Rådene bygger desuden på ekspertise fra eksperterne i daglig tandpleje fra denglademund.dk.

10 Trin for færre huller i tænderne

1. Børst tænderne mindst 2 gange dagligt med fluorholdig tandpasta

2. Spis sundt og undgå sukkerholdige drikkevarer

3. Gå til regelmæssig tandlægeundersøgelse og få foretaget professionel rengøring af tænderne

4. Undgå at bruge tygge- og sugetabletter, der indeholder meget sukker

5. Voksne over 18 år bør bruge fluorideholdig mundskyllemiddel

6. Rygning er skadeligt for tænderne og kan forårsage huller – absolut en af de farligste ting man kan udsætte sine tænder for.

7. Undersøgelser viser, at der er en sammenhæng mellem caries og den mængde sukker, der indtages. En sund kost med færre sukkerholdige produkter er en klar anbefaling.

8. Tandbørstning alene fjerner ikke alt sukker og bakterier fra tænderne. Det anbefales derfor at bruge floss eller tandtråd hver dag for bedre at komme til de svært tilgængelige steder.

9. Huller i tænderne er ikke kun et problem for den enkelte, men også et samfundsproblem. Huller i tænderne kan behandles på forskellige måder, og der findes effektive behandlinger, der kan forhindre huller i tænderne. Er man udsat for caries, er man altså ikke alene – og der er et hav af eksperter på området i Danmark, både offentlige ydelser såvel som private.

10. Huller i tænderne er et alvorligt problem, og det anbefales derfor at søge læge eller tandlæge, hvis man har tegn på huller i tænderne, for at komme i gang med at forebygge hurtigst muligt.