You are currently viewing Hvorfor er vi så vilde med Hans J. Wegners møbeldesigns?

Hvorfor er vi så vilde med Hans J. Wegners møbeldesigns?


I Danmark elsker vi danske møbeldesigns! Vi har mange forskellige designere i Danmark, som har gjort indtryk på os som nation. Dog er der heller ingen tvivl om, at nogle designere og nogle designs har fået mere opmærksomhed end andre. Èn af disse, som har fået megen opmærksomhed er Hans J. Wegner og hans Y-stol design. 

Hvis du har lyst til at lære lidt mere om Hans J. Wegner, hans Y-stol designs og hvorfor vi holder så meget af disse, kan du læse meget mere om det i denne artikel.

Y-stolens begyndelse 

Hans J. Wegner blev født i Sønderjylland tilbage i 1914 som halv tysk og halv dansk. Han voksede dog op i Danmark og blev uddannet i København på Kunsthåndværkerskolen i 1938. Hans første designs var kendt som “Peters bord og stole” – også kaldet CH411 og CH410. Disse designs var med til at sætte ham på landkortet som en møbeldesigner, og dette kun 4 år efter at han dimitterede fra Kunsthåndværkerskolen. 

I 1947 blev den kendte Påfuglestol designet og kun 3 år efter det så den første Y-stol lyset. Alle Hans J. Wegners mange designs har været populære – men specielt har vi alle elsket Y-stolen. Hvorfor dog? Det vil vi forsøge at give dig et kort svar på!

Vi elsker alle Y-stolen 

Denne stol er ikke som mange andre. Den kan nemlig lidt af hvert! 

Først og fremmest har stolen fået megen opmærksomhed grundet dens høje komfort. Stolen er blød og behagelig at sidde i, selvom den er enkel af design. Det flettede sæde forbedrer kun komforten og ryglænet føles blødt mod ryggen. Det gør uden tvivl Y-stolen til den ideelle spisebordsstol. 

Og spisebordsstole har vi altid haft stor brug for og glæde af i Danmark! Tilbage i tiden blev der gjort meget ud af middagsmåltidet hver dag og familien samledes omkring spisebordet for en stund. Nu til dags forsøger mange familier at opretholde dette – selvom hverdagen ofte er travl og mere hektisk. 

Samtidig har Y-stolen været tiltalende og appellerende for så mange forskellige slags familier. Hvad end man bor på en gård eller i en villa, har denne stol været brugt – og er det stadig. Nu til dags kan man stadig se klassiske danske stole – og specielt Y-stolen – stå udstillet i diverse møbelforretninger, når man går igennem byen. Y-stolen har bidraget til den danske kultur og til vores samfund, og der er ingen tvivl om, at denne stol stadig har stor betydning for de fleste af os danskere.