You are currently viewing Renovering af husets facade

Renovering af husets facade

ANNONCE

Guide til facademaling, så du kan nyde det flotteste resultat på husets mure

Efter et langt vinterhalvår med frost, regn og rusk kan husets ydre godt se en anelse medtaget ud – og kan du overhusket hvornår du sidst var ude at male husets facade og sokkel? Hvis du slet ikke kan erindre det – så er det nok på tide!

Vi bringer her en guide til de forskellige kvaliteter som typerne af  facademaling har, så du kan vælge den rette til husets behov – og som sikrer dig at du kan glæde dig over det flotte resultat i lang tid fremover.

Rene overflader giver skønhed i dybden

Først vil vi dog lige minde om, at du skal rense facade og sokkel, før du maler. Brug en universalrens til at sprøjte eller pensle på murene, så du får renset snavs, pollen og alger af, hvorefter det  efter et kvarters tid kan skylles af. Vent med at male til murene igen er tørre. Inde murene tørrer kan du med fordel også spartle og reparere mindre skader med en udendørsfiller, gerne med cement.

Er facaden umalet, skal du altid grunde den inden du maler. Uanset typen af maling skal du altid påføre murmaling i mindst to lag, når det er første gang huset males. Men du må dog gerne fortynde første lag med 10 procent. Husk dog at lade malingen tørre fuldstændigt inden næste lag!

Silikatmaling

Silikatmaling er en yndet facademaling hos malermestre, da den giver de flotteste resultater, en flot mat og kalkagtig overflade amt fås i lige den farve, du ønsker. Den er som oftest overmalingsklar efter et halv døgns tid og har en exceptionel lav diffusionsmodstand, hvilket gør at huset kan ånde. Modsat kalkmaling, som er en af de mest åndbare typer udendørsmaling, holder silikatmaling meget længere og er mere robust.

Der findes flere typer af diffusionsåben maling, men vær altid opmærksom på om du kan male over i mange lag, uden at det går ud over åndbarheden. Silikatmaling har denne positive egenskab, så denne type er et godt valg til årene fremover.

Betonmaling

Er du i gang med at give huset facademaling, så glem ikke eventuelle trapper med betonvægge eller betongulve rundt om huset. Brug en fed alkyd betonmaling eller den mindre giftige version, epoxymaling til beton, som er meget holdbar men som ikke giver dampe og derfor er meget egnet til arealer med betongulv, uden såvel som inde.

Sokkelmaling

Sidst men ikke mindst, så er sokkelmaling til soklen et meget nødvendig del af maleprojektet. Undersøg hvilket byggemateriale din sokkel er i, inden du finder din sokkelmaling, da der kan være undtagelser for malingens evne til at dække. Ofte er en akrylbaseret sokkelmaling et godt all-round valg, da det binder godt på alle overflader og samtidig er utrolig vejrbestandig.