You are currently viewing Sådan analyserer du en fortælling

Sådan analyserer du en fortælling

Både film, bøger og fortællinger, der går fra mund til mund, er opbygget på en særligt spændingsskabende måde. Når du kender denne effektive måde at bygge en historie op på, bliver du i stand til at analysere stort set alle fortællinger – og måske endda skrive din egen? Læs med her. 

Der er fortællinger overalt. Vi udveksler anekdoter og vittigheder på daglig basis, og nogle gange bliver det endda til længere livshistorier. Har du nogensinde tænkt over, hvad det er, der får dig til at spidse ører, når nogen fortæller – og ikke mindst hvad, der får dig til at tabe koncentrationen?  

Hvis du stifter bekendtskab med berettermodellen, vil du finde ud af, at både film og bøger er bygget op efter de samme principper som de historier, vi fortæller hinanden til hverdag. Når du kender denne model kan du analysere romaner såvel som Hollywood-film, og du vil sandsynligvis også selv blive en bedre historiefortæller. 

Model til analyse i danskfaget 

Berettermodellen er meget benyttet i danskfaget i skolen, og den er en fast del af pensum. Den giver et godt indblik i, hvad der udgør en fortælling – ud over selvfølgelig en start, en midte og en slutning. Berettermodellen er simpel, samtidig med at den indvier dig i lidt mere raffinerede termer som ‘point of no return’, ‘konfliktoptrapning’ og ‘klimaks’. 

Danskfaget rummer både en sprogdel, en litteraturdel og en mediedel, og i hele to dele af faget får du stor gavn af at kende dine modeller for fortælling, og i særlig grad berettermodellen. Både når det kommer til mindre fortællinger som noveller, længere forløb som romaner eller film i diverse genrer, kan du nemlig bruge modellen. Og det kan være spændende at undersøge, både hvor fortællingerne følger denne model til punkt og prikke, og hvor de afviger fra den. 

Er der en romanforfatter gemt i dig?  

Ud over at du kan brillere i danske stile, når du forstår at analysere hændelsesforløb ud fra berettermodellen, kan du også øve dig i selv at bruge den, når du fortæller. Næste gang du fortæller nogen om en episode fra dit liv, så prøv at brug nogle af modellens greb og se, om det virker på den, der lytter.  

Hvis du har en lille forfatterspire i maven, kan det også være yderst gavnligt at kende berettermodellen. Når du kender den, har du nemlig et helt skelet for din fortælling, og så er det sådan set bare med at udfylde de forskellige trin. Det kan være en god måde at øve sig i at skrive på, og du vil sikkert opdage, at du allerede bruger mange af grebene i forvejen – helt uden at tænke over det.