ANNONCE
Her i forårsmånederne er mange kommende studerende spændte over, hvilken uddannelse, de ender med at komme ind på – og hvilken by eller ny lejlighed, de skal bo i! Hvis du er én af de mange på “pinebænken”, og uanset om du har søgt flere uddannelser i flere forskellige byer, er du sikkert også allerede i gang med at undersøge dine fremtidige boligmuligheder.
Mange studerende, særligt de hvis drømmestudie ligger i København eller Århus, kan dog desværre se frem til en hel del bekymringer, når det kommer til at finde tag over hovedet og ikke mindst prisen på studieboligen. Der er mangel på ungdomsboliger, og mange må derfor forberede sig på at skulle søge længe efter det fede værelse i centrum.
Det er en skam, men der er helt centrale boligtips, som kan stille dig bedre i kampen for et godt (og SU-venligt!) sted at bo.
Spred boligsøgningen ud
Hvis det er første gang, du skal flytte hjemmefra – eller hvis du skal flytte til en helt anden landsdel – kan det være uoverskueligt og svært at vide, hvor du skal skrive dig op henne. Det kan dog i mange tilfælde betale sig at skrive sig op til kollegieværelser og ungdomsboliger. Du finder en god oversigt på Findkollegie.dk , og her kan du desuden læse mere om de forskellige krav til de, der søger – hvem ved, måske står du i første række til et værelse, fordi din bedstefar kæmpede under 2. Verdenskrig? Der er mange kollegier, der støttes af vidt forskellige private mindefonde, og hvis du lever op til disse særlige krav, kan det således hjælpe dig til en plads forrest.
Sørg også for at satse på flere platforme i boligsøgningen – netværk på sociale medier, ventelister til andelsboliger og flere boligportaler. Det betaler sig langt bedre at gå efter værelser i udkanten og du vil sikre dig et værelse langt hurtigere, når du ikke er kræsen. Så skal du ikke bruge sommeren på at bekymre dig over, om du mon kommer til at stå uden tag over hovedet…
Hav tålmodighed
Sats heller aldrig på at få det fede, billige værelse i centrum som ny i byen. Du skal med andre ord have lidt tålmodighed, hvis du går med drømmen om at bo i Aarhus’ Latinerkvarter eller i den hippe Pisserenden i København. Jo større netværk du får i den nye by, jo flere muligheder får du. Og det er heller ikke i de heftige boligsøgningstider omkring sommerferien, at du finder det lækre værelse. Find derfor hellere et prisvenligt værelse, som har gode transportmuligheder ind til byen og studiet – så har du ro på, når studiet starter.
Hvis du gerne vil bo i kollektiv eller bofællesskab, kan det være svært at få en fod indenfor, da det ofte er venner og bekendte, der først får budet, når et værelse bliver ledigt. Der er dog også mange, der helt åbent byder ind til at du kan sende ansøgning, hvorefter kollektivet eller bofællesskabet udvælger et par kandidater til samtale, så de er sikre på at finde det rette match. Læs derfor opslaget grundigt og svar på de ting, der står som krav eller ønsker til kandidaten – er du social og har du tid til at lægge en masse tid i fællesskabet og kan du lide de samme ting, som de skriver om sig selv. Vær kreativ i din ansøgning og prøv at finde en måde, hvorpå du bedst muligt kan fange deres interesse – og ikke mindst hvordan du giver dem et indtryk af, hvem du er som person.
Held og lykke på boligjagten – og hav is i maven, for er du ude i god tid, skal du nok finde et godt sted inden studiestart!