You are currently viewing Sådan fremstilles tekstilfibre fra juteplanten

Sådan fremstilles tekstilfibre fra juteplanten

ute er en utrolig alsidig naturfiber, der anvendes i en række forskellige industrier som f.eks. tekstil, emballage og endda bilindustrien. Jutefibre udvindes fra juteplantens stængel og bånd (ydre hud) gennem en proces, der kaldes ”rødning”.

Dette blogindlæg vil give et overblik over rettingprocessen, og hvordan den giver jutefibre af høj kvalitet.

Rødningsprocessen

Rødningsprocessen består i at samle jutestilkene i bundter og nedsænke dem i langsomt rindende vand.

Der anvendes to typer af rødningsteknikker – stængelretting og båndretting. Stamme-rødning foregår med hele jutestammen intakt, mens bånd-rødning kun foregår med den ydre hud (bånd) af stammen. Hvilken type teknik der vælges, afhænger af det ønskede slutprodukt.

Afstribning efter rødningsprocessen

Når jutestilkene er blevet rødnet, skal de fjernes for deres ikke-fibersamlinger, før de kan høstes for deres fibre.

Dette arbejde kan udføres af enten maskiner eller mennesker. Arbejdet er dog typisk meget arbejdsintensivt, og derfor er det bedst, at få maskiner til at klare dette arbejde.

Ved manuel afpudsning graver arbejderne ned i stænglerne og griber fat i hver enkelt fiber, indtil alle fiberfri materialer er fjernet fra stænglerne.

Miljømæssige fordele

Ud over de mange anvendelsesmuligheder har jute også miljømæssige fordele, som gør det til et godt alternativ til andre almindelige afgrøder som f.eks. bomuld.

I modsætning til bomuld, som kræver meget gødning og pesticider til dyrkning, er jute en regnbetinget afgrøde, som kun kræver få ekstra input til dyrkning, hvilket gør den til et miljøvenligt valg for både landmænd og forbrugere.

Hvad bruges jute til?

Jute er en utrolig alsidig fiber, der har mange anvendelsesmuligheder i både kommercielle industrier og i individuelle husholdninger rundt om i verden. Fra tekstilproduktion til emballagematerialer er der utallige måder, hvorpå du kan bruge denne bæredygtige ressource hver dag.

Planterne bruges til fremstilling af møbler, tæpper, sække samt en række andre tekstiler. Fordi plante fibrene er så stærke, finder de stor anvendelse til tekstiler, som har brug for stor slidstyrke.

Et eksempel på dette kunne være jutetæpper. Disse tæpper bruges ofte i entréen, hvor man kan tørre sine sko af. Derudover kan planten også bruges til mere hyggelige tæpper til indendørsbrug. Hvis du er interesseret i at vide mere om, hvordan jute kan bruges til at få din indretning til at blive hyggeligere, så tag et kig på en hjemmeside såsom Jute-taeppe.dk.

Processen med at udvinde disse værdifulde fibre begynder med en simpel, men effektiv metode kaldet rødning, som hjælper med at nedbryde de hårde cellevægge, så de let kan fjernes under høsten. Og takket være det minimale behov for gødning eller pesticider under dyrkningen er det også meget bedre for miljøet end andre alternativer som bomuld. Alt i alt gør jute til en afgrøde, der er værd at lægge mærke til.