You are currently viewing Sådan klarer du havearbejdet om vinteren

Sådan klarer du havearbejdet om vinteren

Bare fordi det er vinter med isnende kulde og regnblæst vind, betyder det ikke, at du ikke kan lave havearbejde. Faktisk er det en rigtig god idé allerede nu at forberede haven på, hvad der ligger i vente, når solen kommer tilbage. Der går nemlig ikke længe, før de første vintergækker og erantis springer op af jorden, og så handler det om at være klar. Her får du lidt inspiration til, hvordan du kan gøre haven forårsklar allerede i dag. 

Selvom havearbejde måske ikke er det første, der ligger dig på sinde i denne kolde og blæsende tid, så husk på, at for haven findes der intet dårligt vejr. Det samme gælder for dig. Så klæd dig ordentlig på, tag skovlen i hånden og kom i gang med havearbejdet igen. På bolex.dk kan du læse meget mere om, hvad du kan gøre for huset og haven ikke bare om vinteren, men faktisk hele året rundt. 

Forbered dine planter på frost og drop salten 

I november og december plejer frosten endnu ikke at bide sig fast. Så hvis du ikke allerede har gjort det, så kan du frostsikre de mest sarte buske og planter i haven ved at dække dem til med grangrene eller vintermåtter. I både januar og februar plejer der at komme en kold vind ind fra øst, og det kan gøre livet surt for dine frostsarte planter. Du kan derfor gøre dit for at beskytte dem. 

Når frosten står for døren, så er det også fristende at sprede salt på stierne eller fliserne i haven. Vær opmærksom på, at dine planter ikke vil bryde som om smeltevand fyldt med salt, faktisk er der mange planter, der slet ikke kan tåle det. Brug grus i stedet for. På den måde gør du haven skridsikker, samtidig med du giver dine planter de bedste muligheder for at gå foråret i møde.  

Havearbejde er sundt for sjælen

Hvis jorden endnu ikke er frossen, kan du stadig plante nyt. Særligt træer og buske kan sagtens klare sig igennem vinterens hårdeste måneder selv med skiftende temperaturer. Sørger du for at sætte dem i jorden allerede nu, behøver du ikke vente til foråret, hvor jorden er blød og fugtig.  

Som du kan se, er der altså masser af arbejde, der skal laves, selvom vinteren er over os. Men snyd ikke dig selv for en søndag eftermiddag med masser af frisk luft og sundt arbejde. Det kan du få glæde af lige så meget, som haven kan.