You are currently viewing Sådan monterer du selv fod- og gulvpaneler

Sådan monterer du selv fod- og gulvpaneler

ANNONCE

Prikken over i’et, når du har renoveret og frisket boligen op

Uanset om du har renoveret store dele af huset eller kun vil friske et enkelt af boligens rum op, så er paneler og fodlister uden tvivl det, der runder projektet bedst af. Der findes et væld af forskellige typer af paneler og fodpaneler, som enten er helt enkelt udformede eller har smukke almue-udskæringer, som giver en elegant finish til din stue eller andre af boligens rum. Desuden kan et fodpanel til kabler være nærmest uundværligt, da det praktiske, men smarte design opbevarer og skjuler virvaret af internetkabler og strømkabler rundt omkring i huset. Et fodpanel til kabler kan desuden fås til ganske få penge.

Men det er dyrt at have en håndværker til at gå rundt for 400 kroner i timen! Her bringer vi derfor en guide til, hvordan du nemt selv kan give væggen en velfortjent finish med elegante gulvlister og fodpaneler.

Redskaber til klargøring og opsætning af fodlister og paneler

Du kan finde fodpaneler i et væld af materialer, bl.a. stuk og fleksibelt gummimateriale, som er holdbart og holder i årevis. Det minimalistiske eller udsmykkede design kan ligeledes have flere funktioner, hvilket man især ser ved fodpaneler med ledningsskjul.

Fodpaneler og gulvlister skal måles og saves meget nøje til, og du kan med fordel selv lave eller købe en skærekasse, som hjælper dig til at lave perfekte snit og 45 og 90 graders mål på alle fodlister. Du får dertil brug for en god skarp fukssvans med fine tænder eller en multicutter, ligesom du skal investere i stuklim og fugepistol, evt dykkersøm.

  1. trin: Grundig opmåling er vejen til perfekte fodpaneler

Du skal tage dig god tid til dette trin og holde overblikket, så frem med blyant og papir! Lav en nøje plantegning af rummet og skriv målene op ved hver vægflade samt på de enkelte fodpaneler. Du kommer højst sandsynligt til at stå med en god bunke fodpaneler i vidt forskellige mål, da døre og rum med “ukurante” vægmål giver en hel del korte fodlister.

  1. trin: Kunsten at montere fodpaneler og gulvlister

Smør monteringslimen på i et tykt zigzagmønster eller bølgemønster langs bagsiden af dine gulvlister, så får du den bedste spredning af limen. Brug et par få dykkere nederst i listen om nødvendigt, men under normale forhold kan presset fra de andre fodpaneler nemt holde hver enkelt gulvliste i spænd.

Lav en bankeklods i en blødere type træ, så du kan få dine gulvpaneler godt på plads. Monter herefter eventuel fejeliste yderst, eller en mindre gulvliste til at skjule kabler.

  1. trin: Hjørner og fodpaneler

Det er i hjørnerne, at du særligt får brug for præcisionen ved en skærekasse til at lave en samling af dine fodlister med skrå 45 grader-snit, også kaldet geringssamling. Der er dog lidt forskellig fremgangsmåde i forhold til om det er et udadgående eller et indadgående hjørne, som fodlisterne skal mødes i.

I et indadgående hjørne skal panelerne presses godt og lige ind, så vær opmærksom på at der ikke er et hulrum bagved. Brug lim og sæt dine gulvlister fast med stifter eller dykkere.

I et udadgående hjørne er der vigtigt at du tager meget nøje mål inden, så du ikke får et grimt hulrum i dit gulvpanel lige på hjørnet. Tjek derfor praktisk flere gange med stykkerne af gulvpanel, da man ved montering hurtigt kan miste et par vigtige millimeter.