De psykologiske fordele ved træning
De fleste af os kender de fysiske fordele ved at træne: vægtstyring, lavt blodtryk, reduceret risiko for diabetes og mere energi – for bare at nævne nogle. Men hvad med de psykiske fordele? Du kan mindske dine symptomer fra depressioner og angst og du holder dig mentalt skarp, hvis du træner. Uanset om du træner hårdt i fitnesscenteret eller går en tur, så opnår du fem psykologiske fordele at træne regelmæssigt.
De 5 psykiske fordele ved at træne
1. Mindsker depression og angst
Træning er en videnskabelig bevist humørspreder, der reducerer symptomerne på både depression og angst. Fysisk aktivitet øger endorfinerne – kroppens berømte ”feel good” kemikalie, der produceres i hjernen og giver følelser af glæde og eufori. Selv moderat træning i løbet af ugen kan forbedre depression og angst så meget, at læger ordinerer træning og fysisk aktivitet før medicin.
2. Mindre stress
En anden mental fordel af træning er et mindre stressniveau – noget der kan gøre os alle gladere. Ved at få hjertet til at slå hurtigere, kan man modvirke de stress-faktorer, som hjernen udskiller og forbedre ens selvopfattelse og humør. Igen spiller endorfinerne ind. Træning får også kroppens centrale og sympatiske nervesystemer til at tale sammen, hvilket forbedrer kroppens evne til at imødegå stress.
Husk dog at hvis du er gået helt ned med stress, så er det ikke godt at stresse kroppen yderligere med hård fysisk træning. Men ellers er træning en god ”stress-killer”.
3. Øget selvværd og selvtillid
Med fysisk træning kan du øge din udholdenhed, tabe dig og få en muskulær krop – der er masser af fysiske resultater af regelmæssig træning. Alle disse præstationer medvirker til et enormt boost i dit selvværd og den selvtillid, den medfører. Du træner måske ikke for at få nyt træningstøj, en slankere krop eller for at kunne bestige et bjerg uden at blive forpustet. Det er bare de ting, der sker henad vejen uden du måske lægger mærke til det. Og det giver et markant bedre selvværd.
4. Bedre søvn
Hvis du har problemer med at sove, så hjælper træning på det også. Fysisk aktivitet øger kroppens temperatur, som har en beroligende effekt på sindet og det fører til bedre søvn. Træning hjælper os også med at regulere den normale døgnrytme – kroppens indbyggede alarmer og kontroller over hvornår vi skal være på vagt og hvornår vi skal sove.
Selvom træning hjælper på søvnen, så er det en god idé ikke at træne lige inden sovetid – det kan gøre det svært at falde i søvn.
5. Styrker hjernen
Træning styrker hjernen – lige fra at bygge intelligens til at forbedre hukommelsen. Studier på mus og mennesker indikerer at kardiotræning skaber nye hjerneceller og forbedrer hjernens overordnet funktion. Træning formindsker hjernens forfald og modvirker hukommelsestab. Studier viser også at fysisk aktivitet styrker kreativitet og mental energi. Så hvis du vil inspireres, så kommer den store idé måske på en løbetur?
Så der er kun mentale fordele ved at træne. Nu er det op til dig at komme ud af døren.