You are currently viewing Har du købt nye sko? Derfor får du ondt i fødderne, når du går.

Har du købt nye sko? Derfor får du ondt i fødderne, når du går.

Det tager tid at gå sko til, men der er ikke andet at gøre end at bide tænderne sammen og gå en masse lange ture, til dine fødder har vænnet sig til dine nye sko, men for nogle mennesker hører smerterne aldrig op. Skoene trykker, og de bliver ved med at få vabler og sår på fødderne. Hvorfor får du ondt i fødderne, når du går? 

Dine fødder skal bære dig gennem hele livet, og derfor er det vigtigt, at du har ordentligt fodtøj på. Sørg for, at du tager dig godt af dine fødder, ligegyldigt hvilke sko, du har på. Hvis du ofte har ondt i fødderne, skal du finde ud af, hvad der forårsager smerterne, så du kan gøre noget ved det. Hvert skridt du tager, skal ikke være smertefuldt, heller ikke når du har nye sko på. 

En nedsunken forfod får dine fødder til at sove 

Hvis du har hård hud under de tre midterste tæer, og hvis det føles, som om du træder direkte på knoglerne, kan det være, du har en nedsunken forfod. På en normal fod sidder tæerne således, at belastningen bliver bedre fordelt mellem tæerne, og trædepuden tager det meste af trykket fra din vægt, men på en nedsunken forfod er det de tre midterste tæer, der bliver belastet mest. Det er derfor, du vil udviklet hård hud på de tre midterste tæer, hvis du har en nedsunken forfod.  

Ofte vil en nedsunken forfod være smertefuld og give en sovende fornemmelse i tæerne. Dette skyldes, at der lægges ekstra meget tryk på de nerver, der går ud til dine tæer, hver gang du træder på din fod. For at undgå smerterne, kan du få særlige indlæg til dine sko, der aflaster dine fødder. Du kan for eksempel få pelotter, som løfter din fod, eller forfodspuder, der skåner dine fødder, når du går. 

En platfod giver dig smerter i læggene 

Det vides ikke helt, hvorfor nogle mennesker er platfodede. Alle små børn har en blød platfod. Dette er ganske normalt og forsvinder igen som barnet vokser, men hos nogle forsvinder tilstanden ikke. Platfodede mennesker støtter med indersiden af mellemfoden, når de går. Nogle mennesker oplever lidt til ingen smerter, mens andre har smerter i foden såvel som i læggene. Ikke nok med at dine fødder bliver belastede, når du går, dine nye sko bliver også slidt på indersiden af sålerne. Du kan benytte særlige sko med god svangstøtte, men du kan også bruge et indlæg i dine sko, så dine fødder får den støtte, de har brug for. 

Dårligt fodtøj rammer alle 

Husk, at det ikke kun er mennesker med fodsygdomme eller ømme fødder, der får ondt i fødderne. Selvom du har raske fødder, kan den forkerte sko forårsage store smerter og gener. Sørg altid for at købe sko, der er af ordentlig kvalitet med en god sål, så dine fødder kan blive ved med at bære dig gennem livet.