You are currently viewing Hvad betyder BLW?

Hvad betyder BLW?

  • Post author:
  • Post category:Livsstil

Når man som forælder til en nyfødt baby, kommer der på et tidspunkt en overgangsperiode, hvor man begynder at introducere fast føde. Dette kan være en spændende og også lidt udfordrende tid, da man som forælder skal navigere mellem amning/flaske og introduktion af nye madvarer. En populær tilgang til denne overgang er BLW, som står for “Baby-led Weaning”.


Overgangen fra amning/flaske til fast føde

BLW er en metode, hvor man lader barnet føre an i sin egen madoplevelse. I stedet for at begynde med grød eller mos, som traditionelt har været introduktionen til fast føde, tilbyder man barnet bløde, små stykker af mad, som barnet selv kan gribe og putte i munden. Denne tilgang giver barnet mulighed for at udforske maden og øve sig i at tygge og synke på sin egen måde og i sit eget tempo.

Når man bruger BLW som tilgang til overgangen mellem amning/flaske og fast føde, behøver man ikke nødvendigvis gøre brug af ammestop på samme måde som ved mere traditionelle metoder. Ammestop kan være en naturlig udvikling, når barnet begynder at spise mere og mere fast føde og gradvist erstatter brystmælk eller modermælkserstatning med mad. Processen er individuel for hvert enkelt barn og familie og kan vare flere måneder eller endda længere tid.

En vigtig faktor i at opnå en vellykket overgang fra amning/flaske til fast føde er at lytte til barnets signaler og respektere dets behov. Nogle babyer vil begynde at vise mindre interesse for amning, mens de bliver mere nysgerrige på fast føde. Dette kan være en god indikation af, at barnet er klar til en gradvis øget mængde fast føde og dermed mindre brug for brystmælk eller modermælkserstatning.

Søg rådgivning hos fagpersoner

Det kan være en god idé at tage kontakt til en sundhedsplejerske eller en ammekonsulent, hvis man er usikker på, hvordan man bedst griber overgangen fra amning til fast føde, an. De kan vejlede og give rådgivning i forhold til barnets individuelle behov og i forhold til den rigtige timing af ammestop og introduktion af fast føde.

I denne overgangsperiode er det også vigtigt at huske på, at amning ikke kun handler om ernæring, men også om trøst og nærhed mellem mor og barn. Selvom ammestop kan være en naturlig udvikling, er det vigtigt at sikre sig, at barnet stadig får den nødvendige nærhed og tryghed, selvom det bliver mindre afhængig af brystmælk eller modermælkserstatning.

I sidste ende handler overgangen fra amning til fast føde om at finde den rette balance for både barnet og forældrene. BLW kan være en positiv tilgang til denne overgang, hvor barnet får mulighed for at udforske maden og udvikle sine egne madpræferencer på sin helt egen måde og i sit eget tempo. Ved at følge barnets signaler og lytte til dets behov kan ammestop og introduktionen af fast føde blive en glidende og positiv oplevelse for både barnet og forældrene.