You are currently viewing Derfor er ETF’er en god investeringsmulighed
Agricultural tractor toy and golden coins on fertile soil land, income from activity in agriculture or investment and bank loans for farm development

Derfor er ETF’er en god investeringsmulighed

ANNONCE

Hvis du endnu ikke er stødt på ETF-investeringer, er det på høje tid. Der er nemlig tale om et billigere alternativ til de mere traditionelle investeringsløsninger som aktier eller ejendomsinvesteringer. Så hvis du ikke har kapitalen til at investere i mursten eller stadig ikke har haft succes med aktiehandel, bør du kigge nærmere på ETF-investeringer.

ETF står for Exchange Traded Funds og er en fællesbetegnelse for fonde, som handles på børsen på samme måde som aktier. Fondene kan både være investeret i råvarer, ejendomme, eller kapitalfonde, men de er oftest investeret i aktier og obligationer.

ETF’ere er typisk billigere i forhold til omkostninger, og derudover er forskellen mellem købs- og salgspris også mindre, så du sparer penge i den periode, du ejer ETF’en, og når du handler selve ETF’en.

Sådan handler du med ETF’er

ETF’er endnu ikke blevet noteret på de danske børser, og derfor skal du handle dem i udlandet – f.eks. i Tyskland, Sverige eller USA. De handles på samme måde som aktier, og de minder faktisk om de danske fonde, der handles på sekundære markedspladser, hvor investorer sælger og køber gennem almindelige handelsplatforme.

I Danmark finder du ETF’er hos flere store handelsplatforme, men udvalget afhænger af den enkelte børsmægler, og derfor kan udvalget svinge. Nogle banker tilbyder et stort udvalg af ETF’er, mens andre blot tilbyder et snævert udvalg.

Som skrevet tidligere er der endnu ingen danske børser, som udbyder ETF’er. Det er i stedet Deutsche Börse, New York Stock Exchange og London Stock Exchange, som har et stort udvalg af forskellige ETF’er. Bare i de europæiske børser findes der +500 ETF-fonde.

Fordele og ulemper ved ETF’er

Når du vælger at investere i ETF’er, er der en række fordele og ulemper, som vi vil gennemgå i det følgende. Fordelene ved at handle med ETF’er er, at det har lave omkostninger, både når du handler og i perioden, du ejer dem. Det er altså et langt billigere alternativ i forhold til andre investeringsløsninger.

Derudover rummer de et kæmpe udvalg af forskellige typer fonde, hvilket giver dig mulighed for at nå ud til emner og ting, der ellers kan være svære at nå ud til. Ligeledes følger de et givent marked i stedet for at forsøge at slå det, hvilket minimerer din forvalterrisiko. Sidst, men ikke mindst, er ETF’er likvide, hvilket i stressede eller hårde perioder gør det nemt at komme ind og ud med større beløb.

Ulemperne ved at handle med ETF’er er, at det er en anden handelsvaluta, hvilket kræver en veksling. Visse banker tillægger også et ekstra gebyr, ligesom når der handles med udenlandske værdipapirer. Derfor skal du sørge for at undersøge, hvilke banker der har de laveste priser. Sidst, men ikke mindst, beskatter vi ikke aktier og ETF’er efter de samme regler, hvilket betyder, at du årligt skal have midler til at betale skatten, når dine ETF’er stiger i værdi.