You are currently viewing Ombygning sparer pengepung og klima

Ombygning sparer pengepung og klima

ANNONCE

Har du tænkt på, at et af det næste års store projekter kunne være en mindre ombygning af din bolig? Hvis du tænker klimavenligt i din renovering af huset, så er der som oftest store besparelser – som både din økonomi og miljøet vil nyde godt af!

Her sætter vi fokus på, hvordan de 3 største klimasyndere kan vendes til et rent win-win.

TAGET

Vi har i mange år fået banket ind i hovedet, ikke mindst af de store vinduesproducenter, at termoruder er vejen frem – for hvem gider at fyre for gråspurvene? Men set i forhold til boligens areal er taget dog klart den værste klimasynder. Ved bare 10-20 år gamle boliger ser man ofte, at energimærket ikke er helt oppe at ringe i det grønne felt. Undersøg derfor dine muligheder for at få et godt tilbud på nyt tag, og du vil indenfor overskuelig tid modtage en langt mindre varmeregning.

Det kan være en skrap omgang at skulle lægge budget for renovering af taget, men det er der heldigvis råd for. Der findes en god håndfuld støtteordninger, hvor man kan søge om tilskud til energivenlig renovering – også af private hjem.

VARMEANLÆGGET

Er du en heldig privathusejer af på en lidt større matrikel udenfor byen, så kender du helt sikkert til de problemer, der er ved traditionelle former for varmeanlæg og vandvarmere: De er dyre og utilregnelige! Særligt hvis I er et par stykker i husstanden, kan varmtvandsbeholderen uhyggeligt hurtigt blive tømt på ingen tid – og du kan få et mindre hjerteanfald, når du modtager varmeregninger.

Borger.dk kan du få en enkel oversigt over din nuværende varmeløsning samt alternative løsninger. På den lange bane er det i alle tilfælde fordelagtigt at investere i anlæg, der baserer sig på bæredygtige og såkaldt uopslidelige ressourcer, såsom jordvarmeanlæg og luft-til-vand-varmepumper.

EL, EL OG ATTER EL!

Den tredje energi- og pengesluger er mere skjult – og spredt over hele boligen! Det handler blandt andet om hvidevarer, der ikke kører optimalt længere – fx frysere eller køleskabe, hvis køleevner er for nedadgående og hvor isoleringsevnen efter mange års brug, kunne være meget bedre.

Det daglige elforbrug på hjemmets mange elektriske maskiner, computere og ikke mindst belysning, er også med til at bidrage til, at betalingen af elregningen hvert kvartal kan være en skrap omgang. Vi danskere fik i 2017 (og sikkert også i år!) den syrlige ære at betale de allerdyreste elregninger i Europa! Det har selvsagt noget at gøre med de store afgifter, som vi pålægges på grund af de mindre klimavenlige former for elproduktion, som vi desværre stadig benytter i Danmark. Men løsningen ligger heldigvis også nær – private solcelleelanlæg til er blevet mere og mere tilgængelige, og ikke mindst forholdsvis billige at sætte op. At supplere sit forbrug med solcelle-el betaler sig derfor også hurtigt ind, og på en solrig dag kan du endda sidde med den lange ende og sælge el til dit elselskab!

Er du blevet nysgerrig? Læs mere om de praktiske forberedelser og tanker, du skal gøre dig inden klimarenovationen af din bolig her.