You are currently viewing Sådan beskytter du dine digitale data

Sådan beskytter du dine digitale data

Størstedelen af os bruger efterhånden de fleste af vores vågne timer foran en skærm, hvis det ikke foregår på arbejdspladsen, så fordriver vi tiden foran telefonen, når vi kommer hjem. Teknologi er blevet en integreret del af vores liv på godt og ondt. Ikke desto mindre bør vi være bevidste om, hvilken indflydelse teknologi har få vores privatliv og sikkerhed. Hver gang vi åbner vores enheder registreres vores aktivitet og digitale færden. Det er efterhånden ikke en hemmelig, at alt, hvad der foregår online, faktisk overvåges.  

Har du tænkt på, at hver gang, du åbner en ny browser, app eller enhed, så bliver du overvåget? Tanken om, at alt hvad vi foretager os online overvåges, er faktisk yderst ubehagelig. Men vidste du, at du kan forhindre andre i at overvåge dig og dine datas? Hvis nej, bør du læse med her.  

Værd at vide om en IP-adresse og en VPN-forbindelse 

Har du ikke allerede hørt om en IP-adresse eller en VPN-forbindelse, er det vist på tide, at du sætter dig en smule ind i det. Når vi bevæger os i den digitale verden, har disse to funktioner nemlig stor relevans. 

Kort fortalt er en IP-adresse (Internet Protocol) en form for et digitalt telefonnummer. Hver gang du logger på en enhed oprettes der automatisk en IP-adresse til dig, som indeholder oplysninger om dine placering og som tillader dig at kommunikere med netværket. Med andre ord muliggør IP-adressen at data overleveres fra en forbindelse til en anden. 

En IP-adresse registrerer al din digitale aktivitet, og tillader dermed andre at overvåge dig og dine private oplysninger. Er du nervøs for dette, bør du anskaffe dig en VPN-forbindelse.  

Hvis du er i tvivl, om en VPN-forbindelse er nødvendig for dig, kan du på PrivacySharks afprøve en række gratis VPN-forbindelser. VPN står for ‘virtuelt privat netværk’ og er en krypteret dataforbindelse. Det kan måske virke en smule kompliceret, men i sin enkelthed går en VPN-forbindelse ind og skjuler din IP-adresse, og dermed også dine geografiske placering og digitale aktivitet. 

Benyt dig af en VPN-forbindelse i udlandet 

Har du før befundet dig i udlandet, og er blevet nægtet adgang til en streamingtjeneste, kan det f.eks. skyldes, at tjenesten benytter sig af geoblocking. Geoblocking er en funktion, der nægter adgang til brugerne på baggrund af deres geografiske placering. Er du typen, der streamer serier og film, når du befinder dig i udlandet, skal du med VPN-forbindelse ikke længere bekymre dig om adgangen til din foretrukne streamingtjeneste.  

Når vi befinder os i udlandet, vil vi ofte forsøge at koble os på lokale netværker, hvilket gør vores digitale datas enormt sårbare. Her vil du i høj grad være i risiko for at blive hacket, hvorfor du bør erhverve dig en VPN-forbindelse inden afrejse.