(sponsoreret indhold)
Vil vi ikke gå i dybden med hvilket ur du skal vælge til rejsen (endnu!), men i stedet forsøge at snakke omkring hvilke krav du skal sætte til dit ur. Helt basalt kan det være svært at give råd omkring de enkelte ure, da det overordnet afhænger meget af grundlæggende præferencer – digitalt, manuelt, automatisk eller f.eks. ift. materiale; bronze, jern, plastik etc.
Derfor vil vi ikke se på bestemt hvilket rejseur du skal vælge, men mere på hvilke krav som du bør sætte til dit rejseur. Disse krav er selvfølgelig opsat for, at det valgt du kan blive en livslang rejseven. Og derfor kan vi starte ud med at slå fast, at ikke alle ure er rejsevenlige og det selvfølgelig også vil afhænge af klima (denne liste tager udgangspunkt i et tropisk klima).
3 krav til rejseuret
1) Vandtæt
Uret skal selvfølgelig være vandtæt, og det skal være testet på forhånd (derfor kan det være en ide, at købe rejseuret inden rejsen). Ofte måles dette i ATM, meter eller Fod. Som et minimum fastsætter jeg selv et krav om, at mine ure skal være min 200 meter – og helst over 500 meter.
Grunden til dette er selvfølgelig også, at du således er sikret et ur som holde til alt det en ”normal” rejser udsætter den for. Tallene kan snyde, og derfor vil jeg ikke personligt forsøge i vandet med et ur som er markeret med 50 meter.
Huskeregel – minimumskrav: 20ATM – 200 meter – 660 fod
Erhverver du dig et ur med 200 meter rådes der således til, at dette benyttes til badning og snorkling. Dette betyder således, at uret kan (!!) holde til alt, som din krop kan holde til. Nærmer vi os de 500 meter (50 ATM og 1650 fod), så kan uret ligeså holde til dykning (med udstyr).
2) Gummirem eller mulighed for skift
Selvom både en lænke, nato- og læderrem kan holde til vand, sand og andet, så er gummi ofte det mest holdebare i længden. Selvom at et dykkerur kommer med f.eks. en lænke (f.eks. lænken der er at finde på Seiko Jkx007), så rådes det ikke til at man dykker med dette i længere tid.
Ofte vil man dog gerne have flere muligheder med sine ure, og herved kan det være oplagt at have ekstra ramme og lænker med. Etv. kan et reserver-ur være en mulighed, som f.eks. kun benyttes når vand ikke er involveret.
Vandet er ofte det som sætter mest krav til din remme, hvilket også er grunden til at gummi ofte er at foretrække. Herudover kan hiking etc. også sætte en del krav, men igen her kan gummi-remme være at fortrække – men læder og lænke er ligeså gode at benytte, hvis disse er af god kvalitet.
3) Modtagelig overfor slid
Selvom dette er en af de sværest at måle, da det ikke blot er en standard der fremgår af uret, så er det ligeså en af de vigtigste. Helt enkelt, skal dit ur kunne modstå den “ekstra” slitage som uret modtager på rejsen.
Vigtigeheden heraf er ikke, at uret på overfladen kan holde til rejsen (da folk ofte godt kan lige patineringen på overfladen), men at indmaden og vigtige ydre dele kan “tåle” din rejse. Dette har ofte noget at gøre med den overall kvalitet, og kun noget du kan være sikker på ved at læse anmeldelser af uret i lignende situationer. Et godt råd til nybegyndere er, at hvis du ikke kan finde en anmeldelse af uret hvor det har været igennem “naturen”, så kan uret ikke holde til din rejse.